Not all classrooms have four walls…

Wat is Noorwegen prachtig! Een land dat dingen anders doet: Waarom is leren alleen voor mensen met de financiële mogelijkheden? Waarom is de natuur buiten stedelijk gebied? Waarom is kunst alleen tegen betaling beschikbaar? Noorwegen was niet alleen een hele mooie reis, maar ook een hele inspirerende. Ja een biertje is veel duurder.. maar iedereen de mogelijkheid geven om je leven lang te kunnen leren is wel een prachtige tegenhanger! De belasting die op alles berust geeft veel ruimte voor stimuleren & activeren van de bevolking. In deze blog de hoogtepunten van de schoonheden van Oslo & Bergen.

In Oslo ligt kunst & schoonheid voor het oprapen.. Op het terras van een heerlijk restaurant aan de haven (met waanzinnig goede oesters).. een prachtig beeld van een verliefd stelletje. In de tuin van het paleis prachtige moderne kunst beelden. Gebouwen die op zichzelf al kunstig zijn door materialen te gebruiken zoals geperforeerd messing. En de wind die altijd waait zorgt op bovenstaand gebouw (Nationaal Museum van Noorwegen) voor eigen kunst: van klimop bomen die in de wind staan als muurschildering.

Maar bovenstaande kunst in de openbare ruimte liet onze monden echt openvallen & liet ons zelfs als kleine kinderen rondkruipen & bewonderen. Ik daag jullie uit! Als jullie in Oslo zijn & dit kunstwerk vinden.. maak er een foto van, plaats hem als reactie op dit bericht & ik neem contact op om een leuk presentje te sturen.

Als je in Oslo bent moet je naar de oudste bakker gaan van de stad. Heerlijke broodjes maar bovenal: gastvrijheid dragen zie hier echt uit. We zaten heerlijk aan ons broodje met een koffietje & zaten te kletsen over bruine kaas: het nationaal product van Noorwegen. Kregen we ineens een wafel met gesmolten bruine kaas.. dat is hoe je het beste het product kunt proeven. Vond het wat weg hebben van zoutige dolce de leche. Mega leuk gesprek met de dame die ons weer tips gaf voor onze volgende stop: Bergen.

Om te reizen van Oslo naar Bergen pak je de trein: deze reis staat in de top 10 van mooiste treinreizen van de Lonely Planet. En niks gelogen! Wat een prachtige reis, waar je in 6 uur tijd van lieflijk heuvel landschap, naar pool landschap gaat & uiteindelijk tussen de prachtige Fjorden rondcirkelt. Werkelijk waar 6 uur lang naar buiten gekeken: niet gelezen & de telefoon niet aangeraakt… anders dan alleen om foto’s te maken. Tip: reserveer wel vooraf een plekje, gewoon via de website van de treinmaatschappij (niet op andere sites waar je veel te veel voor een kaartje betaald). Daarnaast is de lente/ zomer de leukste tijd om deze reis te maken omdat het landschap dan echt veel verandert.. in de winter is het vooral sneeuw wat je ziet. Nu echt lente groen, watervallen, gletsjer meren & eeuwige sneeuw.

Natuurlijk niet te missen: met de kabelbaan naar beneden genieten van de hele omgeving

Bergen is een openlucht museum: Houten huisjes, prachtige natuur, gave street art & ruwe kades. Je hebt behoefte non stop foto’s te maken. Maar laat je ogen de kost geven.. verdwaal in de kleine straatjes & ga vooral rondom de fjord naar de kant van Bergen waar het Vissers museum zit, ook in dit minder toeristische deel is het prachtig & het museum een bezoek waard of met het mini stoombootje een fjordentocht vanaf het museum.

Dineren moet je in dit restaurant: Fresco Hallen doen! Laat je een avond helemaal in de watten leggen & geniet van niet alleen het heerlijks van wat op je bord ligt maar ook van het prachtige restaurant zelf! Waanzinnige muurschilderingen.. echt adembenemend! Tip: we hebben de 3 varianten van de oesters gehad: waanzinnig goed.. deze op de foto hebben we zelfs als dessert gedaan.

Boven Bergen kun je prachtig wandelen: van wandelpaden voor de onervaren hiker tot prachtige hikes voor de liefhebber.. Vrienden van ons zijn in 1 van de meren even heerlijk gaan zwemmen (zie de laatste foto). Prachtig om na een zweterige hike even verkoeling te zoeken! Tip: hike vanaf het Vissers museum naar boven & neem de kabelbaan naar beneden.

Waarom waren we op bezoek in dit prachtige land: om de liefde van 1 van mijn goede vriendinnetjes te vieren! Zij trouwde haar Noor in een prachtige spiegeltent. Een waanzinnig knalfeest & wat blijkt haar vent kan nog zingen ook! Mochten jullie het leuk vinden luister dan naar zijn Band op Spottify: stoere zeemansliederen.. ik was onder de indruk!

Ik ga deze zomer gebruiken om te Zezelen: nadenken over hoe ik met mijn kracht de wereld nog net iets mooier kan maken & mensen net iets liever voor elkaar. Zeker na alle inspiratie die ik opgedaan heb in Noorwegen: samenleven is niet gebruik maken van de wereld, omdat ik er leef.. samenleven betekent samen de wereld beter maken op welke manier dan ook & hoe klein dan ook. En dat is in deze tijd hard nodig! Dank Sarah voor je inspiratie om te Zezelen & dank Michel voor de uitnodiging van de lezing & je prachtige plek bezoeken! Zezelen jullie mee?

3 gedachten over “Not all classrooms have four walls…

 • 21 juli 2022 om 15:23
  Permalink

  Lieve vriendin, wat een prachtig stuk weet en wat was het bijzonder om onze dagen met jullie te vieren!! Alleen maar liefde!! ❤️

  Beantwoorden
 • 22 juli 2022 om 07:46
  Permalink

  Zo ontzettend leuk en inspirerend al je stukken! Kijk er altijd naar uit!! Dank je wel! ❤️

  Beantwoorden
  • 2 augustus 2022 om 08:17
   Permalink

   Wow, wat een inspiratie geef je zo weer door lieve Ceciel. Jullie belevingen zo heerlijk beschreven met mooie en spannende foto’s (al die mensjes onder de stoeptegels!!) Ik dacht dat ik niet zoveel reiswensen meer had maar ik begrijp hieruit dat ik echt nog een keer terug mag naar Noorwegen en dan Robert maar eens meeneem

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *